Institutet för rymdfysik i Kiruna har forskat om infraljud i närmare 50 år. Det här är första gången man mäter infraljud från 30 kilometers höjd med ljudsensorer i ballonger släppta från Esrange.
– Vi vill undersöka hur mycket bättre vi kan registrera infraljud från en ballong som driver med vinden, säger Johan Kero, forskare på Institutet för rymdfysik.
Förhoppningen är att man i kombination med markmätningar ska hunna visa på att institutet kan detektera exempelvis meterooidinfall eller andra fenomen som kanske annars förblir oupptäckta.
Behöver referenssignaler
Samtidigt med ballongsläppet från Esrange ska LKAB producera infraljud med ytsprängningar på gruvområdet Mertainen.
– Det är för att vi ska få referenssignaler som vi vet när de genererades och hur kraftiga de var nere på marken säger Johan Kero.
Experimentet är grundforskning men förbättrade mätmetoder av infraljud kan förbättra övervakningen av kärnvapenprovsprängningar.
– Det som är mest spännande med grundforskning är att vi inte alltid vet vad vi kommer få för resultat, utan vi letar i det okända.
Används vid övervakning av kärnvapenprovsprängningar
Just infraljudsregistreringar tillämpas i dag för att övervaka kärnvapenprovsprängningar runt om i världen. Det är ett arbete som koordineras av FN. Ett område som förbättrade infraljudregistreringar kan leda till är att förbättra arbetet med övervakning av kärnvapenprovsprängningar i världen.
– Kan vi förbättra mätmetoderna så kan vi även bidra till FN:s fredsbevarande arbete i framtiden, säger Johan Kero.