Den 59-årige mannen klämdes till döds när en lucka kommit i rörelse i krossen som han arbetade med 1 403 meter under jord. Utredningarna efter dödsolyckan är fortfarande inte klara.
Omfattande kritik
I en skrivelse som samtliga mekaniker och inspektörer på arbetsplatsen har sammanställt anser man att arbetsledningen inte har genomfört tillräckliga åtgärder efter olyckan. De skriver till Arbetsmiljöverket att de är sämre rustade nu än innan fjolårets olycka, något som Arbetet var först med att rapportera.
Kritiken i skrivelsen stannar inte där:
”Bortsett från bristerna i fysisk arbetsmiljö har vi dokumenterat hot, kränkande särbehandling, diskriminering mot kvinnliga medarbetare och återkommande brott mot tystnadsplikten, där ledningen hängt ut anställda efter förtroliga samtal.”
Inspektion planerad
Nu kräver de att Arbetsmiljöverket ska göra en inspektion på arbetsplatsen, enligt så kallad 6:6-anmälan. Ett digitalt möte är planerat till den 2 april.
Jari Söyrinki är ett av skyddsombuden som har undertecknat anmälan. Han säger att de har bestämt sig för att inte uttala sig just nu.
– Vi vill se vad Arbetsmiljöverket kommer fram till, säger han.
LKAB:s svar
Joel Kangas, gruvchef vid LKAB i Kiruna, ger också bara en skriftlig kommentar och hänvisar till att det är ett pågående ärende hos Arbetsmiljöverket.
”Vi som arbetsgivare tar den 6:6a-anmälan som har skickats in på största allvar. Anmälan innebär en begäran om åtgärder vid eventuella brister i arbetsmiljön. Vi kommer arbeta för att åtgärda dessa eventuella brister och förbättra arbetsmiljön. Det är viktigt för oss att samverka med skyddsombuden och arbetsplatsen för att tillsammans hitta lösningar genom dialog. Utifrån dessa samtal kommer en handlingsplan att tas fram.”