Stora industrisatsningar så som H2 Green Steel i Boden, Hybrit i Gällivare och den konstgödselfabrik som planeras i Luleå ska ge flera tusen nya arbetstillfällen till Norrbotten.
När man räknar in kringeffekter blir behovet av arbetskraft mångdubbelt större.
– Ska vi undvika ”fly in, fly out” så behöver mellan 50 000 och 100 000 människor flytta till Norrbotten de närmaste åren, säger Stina Almkvist, utvecklingsstrateg på Region Norrbotten.
Åldrande befolkning en jätteutmaning
Ökad inflyttning leder i sin tur till ett ökat behov av service av olika slag, även inom vård, skola och omsorg. Redan i dag råder det brist på arbetskraft i många sektorer i Norrbotten.
Dessutom går länets demografi i otakt – många kommer hinna gå i pension innan yngre är redo för arbetslivet.
– Det här blir en jätteutmaning för kommunerna i Norrbotten, säger Stina Almkvist.
Projektet värt 60 miljoner – så fördelas pengarna
För att möta de olika utmaningarna har Region Norrbotten i samarbete med kommunerna startat projektet North Sweden Green Deal – se faktarutan nedan.
I klippet hör du Stina Almkvist om de stora utmaningarna som väntar.
Det här är inflyttningsprojektet
- North Sweden Green Deal är ett projekt som ska att möjliggöra och underlätta för den ”gröna” omställning som sker i norra Sverige.
- I Norrbotten omsätter projektet 60 miljoner, drivs av Region Norrbotten och vänder sig till alla länets kommuner.
- Regionen och EU står tillsammans för finansieringen.
Projekt är uppdelat i fyra arbetspaket:
- Attraktion – Marknadsföring och mottagarkapacitet. Budgeten är på cirka 18 miljoner och arbetet drivs i samverkan med Swedish Lapland Visitors Board.
- Kompetens – Utbud och matchning för hela länet med en budget på cirka 8 miljoner, i samverkan med Luleå tekniska universitet.
- Fysisk planering – Underlätta för byggande och infrastukturutbyggnad i kommuner med industrietablering. Budget cirka 24 miljoner.
- Energi – Energiförsörjning för kommunerna med de nya industrietableringarna. Budget cirka 6 miljoner.
Källa: Region Norrbotten