En ovanligt stor meteorid tros ha spridit meteoriter runt Enare träsk i Finland. På bilden ses jättemeteoren över den ryska staden Tjeljabinsk 2013. Foto: TT/AP

Meteoritjakt efter jätteeldboll över Lappland

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt lysande eldklot över Lappland, med muller och skallrande fönster som följd, har fått många oroliga att höra av sig till myndigheterna i Finland. Det rör sig om en ovanligt stor meteoroid som kom in i jordens atmosfär.

Himlafenomet i torsdags syntes även i Sverige och Norge, och många i Norrbottens län blev vittne till det.

– Det börjar växla färg i gult, rött och grönt och himlen lyste upp. Det såg ut som om det brann och det blev större och större. Sedan försvann det bakom horisonten, säger ett ögonvittne till NSD.

Fenomenet var resterna av en komet eller en asteroid som kom in i jordens atmosfär, med ett ovanligt starkt sken. Meteoriterna, kanske upp till tiotals kilo, slog ned på ett område söder och sydost om Enare träsk, enligt FNB.

– Det är väldigt vanligt att vi får in grus i atmosfären men det är ovanligt att det kommer in en så här pass stor sak – den jämförs med den som föll över staden Tjeljabinsk i Ryssland 2013. Dessutom är den förmodligen så stor att det finns små meteoriter som ramlat ned på jorden så man kan hitta spår av den här, säger Maria Sundin, forskare i astrofysik vid Göteborgs universitet.

Att så många filmat och fotograferat meteoren gör att det blir lättare att spåra dess nedslagsvinkel, och många kommer troligen att ge sig ut och leta.

– Så länge ingen blir träffad är det väldigt roligt. Mängder av hus blev sönderslagna i Tjeljabinsk, det blev en rejäl smäll. Sker det på fel ställe kan det gå illa, säger Maria Sundin.

Kan orsaka stor skada

Meteorer är de ljusstreck som syns på himlen när en meteorid faller in i jordatmosfären. Meteoriter kallas de objekt som inte brinner upp i atmosfären utan når jordens yta.

En av de mest kända händelserna, som tros bero på en stenklump från rymden, den så kallade Tunguska-händelsen, inträffade i Sibirien 1908. Explosionen utvecklade en energi motsvarade en 10–15 megatons atombomb 8 kilometer uppe i atmosfären. Skog över 2 100 kvadratkilometer fälldes, och tryckvågen registrerades två varv över jordklotet.

I februari 2013 inträffade en liknande explosion över miljonstaden Tjeljabinsk vid Uralbergen. Över 1 000 personer skadades, de flesta av glassplitter efter den kraftiga tryckvågen. Senare hittades bland annat en flera hundra kilo tung meteorit.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.