Överste Lars Karlsson, chef för norra militärregionen, sitter på sitt kontor framför en karta över Skandinavien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Karlsson, chef för Norra militärregionen, om varför det inte kommer bli någon ny Kalixlinje. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Fast försvar viktigt i Ukraina – men svenska befästningar är nedlagda

Uppdaterad
Publicerad

I Rysslands krig mot Ukraina har fasta försvarslinjer visat sig spela en stor roll – men att återupprätta Kalixlinjen som fanns under kalla kriget är inte aktuellt enligt Lars Karlsson, chef för Norra militärregionen.

Under kalla kriget satsades enorma belopp på att bygga upp försvarslinjer i Norrbotten för att stoppa Sovjetunionen vid händelse av krig och tusentals befästningar byggdes.

Ingen ny Kalixlinje

I Rysslands krig mot Ukraina har fasta försvarslinjer visat sig spela en stor roll, något den svenska försvarsmakten följer noga.

– Jag ser inte framför mig att vi återupprättar Kalixlinjen, säger överste Lars Karlsson, chef för Norra militärregionen.

Eftersom både Finland och Sverige nu är medlemmar i Nato menar Lars Karlsson att fronten i ett krig mot Ryssland skulle vara längs den finsk-ryska gränsen, och att Norrbotten istället skulle vara ett område där resurser ska flöda igenom för att förstärka fronten.

– För ett år sedan när man väl bröt igenom Rysslands fasta försvarslinjer lyckades Ukraina ta tillbaka en hel del mark. Då hade man behövt något annat från Rysslands sida. Flexibilitet, reserver och rörlighet.

Hoppas på försvarsvilja

Under kalla kriget var alla statliga verk och hela samhället involverade i försvarsplaneringen och 200 000 svenska soldater var redo att inom två veckor ta sig till norr.

Skulle något liknande vara möjligt i dagens Sverige?

– Vi hoppas att vi har en försvarsvilja som gör att vi om det behövs har den möjligheten att kraftsamla till åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.