I somras fick länsstyrelsen in uppgifter om att grundvattnet i den skyddsvärda blötmyren i närheten av Kaunisvaaragruvan sjunkit med 16 meter. Långt mer än vad gruvbolaget räknat med från början.
Tjänstemän på länsstyrelsen ville åtalsanmäla bolaget, men landshövdingen i Norrbotten Sven-Erik Österberg, var av en annan åsikt och det misstänkta brottet anmäldes inte.
– Man måste göra en samlad bedömning av helheten och bland annat måste man ha så bra underlag så att man kan också kan nå fram när man misstänker att man begått en miljöbrott. I januari misstänker vi att man begått ett miljöbrott och då gör vi en anmälan, säger landshövdingen Sven-Erik Österberg till Nordnytt.
Men det är ju inte er uppgift att bestämma när ett miljöbrott har begåtts utan polisens.
– Det finns ingen tidsaspekt och det ska man göra när det finns ett brott. Och vår samlade bedömning ledde fram till att vi ansåg att det fanns en ordentlig misstanke om miljöbrott i januari.
Kan du idag tycka att ni skulle ha anmält tidigare än i januari?
– Ja, när man har hela aspekten kan jag mycket väl säga att man skulle ha anmält något tidigare.
Landshövdingen bestämde
I december 2014 bestämdes det att Sven-Erik Österberg skulle ta alla beslut gällande miljöfrågor som är knutna till Northland. Alltså bara en månad innan tre polisanmälningar mot Northland kom in från länsstyrelsen. Enligt landshövdingen var anledningen att man ville ha en snabb handläggning under julen om Northlands konkursförvaltare skulle hitta en ny ägare.
– Det är ingen kontroversiellt beslut med det. Jag kan ta ett sånt beslut i varje fråga om jag skulle vilja. Men det gör jag inte för det fungerar inte. Med facit i hand hade vi inte behövt ta den här åtgärden heller. Men det visste vi inte i december, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Länsstyrelsen uppger nu att de ser över sina interna rutiner i spåren av det komplicerande Northlandärendet.
– Det finns alltid mycket att lära av en sådan här fråga, säger länsrådet Johan Antti.