Bild på mobilt minivillaområde i Norrbotten med socialsamvaro och norrsken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de mobila minivilla-områdena ska utvecklas i Norrbotten. Foto: Luleå tekniska universitet, SVT

Mobila minivilla-områden ska locka unga till gröna industrin i norr

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av boendeform med specialdesignade minihus och gemenskapslokaler nära naturen ska få unga att flytta och skriva sig i Norrbotten.

– Kan bli en nyckel för inflyttning, säger Daniel Kangas som står bakom idén.

Genom att etablera så kallade ”Tiny villages”, flyttbara minihus-områden i naturnära omgivning, hoppas intresseorganisationen Kiruna växer och affärsutvecklingsbolaget LTU Business att bostadsbyggandet ska öka i Norrbotten.

Daniel Kangas från Kiruna växer står bakom idén, som man hoppas ska lösa unga människors bostadsbehov bland dem som ska arbeta inom den gröna industriomställningen och turismen.

Industriboomen i norr

– Drömmen om Norrland blir bättre om man kan se en minivilla nära naturen jämfört med en andrahandslägenhet på tredje våningen, säger Daniel Kangas.

Riktar sig till unga i Sverige och världen

Boendekonceptet riktar sig till människor mellan 20 och 35 år från Sverige och världen.

– Vi vill locka människor utan desperata förslag som bara signalerar dåligt självförtroende. Det här är tvärtom ett unikt och attraktivt erbjudande i Norrbotten som kan bli en nyckel till inflyttning.

Förhoppningen är att motverka fly-in, fly-out-personal och istället få unga att skriva sig på orten.

Finns det inte en risk att det blir byggbarackskänsla?

– Nej, det här är ett mycket mer socialt koncept. Vi vill utveckla tre pilotområden i Kiruna och när de står klara kommer fler vilja flytta till Tiny villages.

Flera kommuner intresserade

Flera finansiärer och kommuner som Kiruna, Pajala, Boden och Luleå har redan visat stort intresse för den nya boendeformen. Nästa steg är att matcha markägare, boende och husleverantörer för att sänka tröskeln till att bli en bostadsentreprenör.

– Nu behöver vi få till det juridiska regelverket för konceptet och få fler finansiärer. Sedan är det bara att köra, säger Lars Oscarsson, projektledare för Tiny villages vid LTU Business.

I klippet ser du hur de norrbottniska mobila minivilla-områdena ska utvecklas.

Mer om konceptet Tiny villages i Norrbotten:

  • Om all medfinansiering blir klar så kan ett förprojekt, med LTU Business som projektägare, godkännas i mitten av juni i år.
  • I början av sommaren 2025 räknar man med att de första småhusen kan börja produceras.
  • Utgångspunkten är att man köper sitt boende i Tiny Villages till en ungefärlig summa på mellan en halv och en miljon kronor.
  • Tanken är att minibyarna ska kunna stå på både kommunal och privat mark.
  • Eftersom konceptet är att minihus-området byggs upp på icke permanent mark så skrivs ett kontrakt på x antal år man kan bo just där. Sedan kan man flytta eller sälja sitt hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet