• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

LTU har fått flytta ut från F-huset på campusområdet i Luleå. Anledningen är fukt och mögel i lokalerna Foto: Nicke Johansson

Mögel tvingar LTU att flytta: Studenter oroliga för sin hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet har fått flytta ut från F-huset på campusområdet i Luleå. Anledningen är fukt och mögel i lokalerna. Vid Teknologkåren på universitet har flera studenter hört av sig och uttryckt en oro.

Oron består bland annat i hur studiemiljön kommer påverkas, samtidigt upplever många att de fått information om läget alldeles för sent.

– Det har varit bristfällig information men det har blivit bättre när vi sagt till. Många tycker att informationen kommit alldeles för sent, men det känns bra att LTU har tagit till sig våra synpunkter, säger kårordförande Oscar Eriksson.

Det är i F-huset som fukt- och mögelskadorna konstaterats. I vintras evakuerades även D-huset, där det planeras att bygga ett helt nytt hus. Under tiden har man ställt upp paviljonger som ersättning. LTU planerar även att lämna C-huset då universitetet inte har någon undervisning där längre.

”Skapar en oro som egentligen inte borde finnas”

Oscar Eriksson berättar att många studenter har hört av sig till Teknologkåren med funderingar.

– Det här har skapat en oro som egentligen inte ska finnas. Många som hört av sig är oroliga över hur de kan ha påverkats av att ha vistats i lokalerna. En del har kommit och frågat vad det är som händer och velat ha mer information om läget. Vi har gjort en kampanj om att informera studenter att anmäla tillbud om de känt obehag. Vi är oroliga över hur många som har påverkats av detta, säger han. 

”Jobbar på att bli bättre med informationen”

Staffan Sarbäck, universitets direktör, berättar att de är beroende av hyresvärdens åtgärder. Därför arbetar de med alternativa lösningar, samtidigt har man vidtagit flera försiktighetsåtgärder, som att utöka städningen och ventilationen.

– Vi förväntar oss att lokalerna ska vara ändamålsmässiga, vilket de inte är. Vi försöker hitta alternativa studielokaler och jobbar snabbt för att åtgärda detta. Den stora förändringen kommer ske nästa år då biblioteket öppnar igen, det kommer innebära 600 nya studieplatser.

Vissa tycker att informationen varit bristfällig från er sida, vad tänker du om det?

Vi har insett att informationen har varit bristfällig, eftersom kårerna signalerat det. Vi jobbar på att bli bättre och pratar med kårerna om vilket sätt de tycker är bäst att nå ut till studenterna. Det är viktigt att se till att rätt information når ut, säger Staffan Sarbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.