Marie Johansson, Thomas Johansson och Kurt Lövgren valde alla munskydd under resan mellan Luleå och Boden. Foto: Erica Larsson/SVT

Tågpendlare till Boden valde munskydd: ”Hoppas även politikerna gör det”

Uppdaterad
Publicerad

I morse började råden om munskydd inom kollektivtrafiken att gälla – råden är inget tvång utan enbart en rekommendation. Men vid tågstationen i Luleå tog flera resenärer råden på allvar och valde därför munskydd under sin tågresa mot Boden.

Vid Norrtågs pendel från Luleå till Boden valde flera av resenärerna i morse att följa den nya rekommendationen om munskydd.

– Det är jättebra med de nya rekommendationerna, jag hoppas ju bara politikerna också gör det och tar på sig munskydd, säger resenären Thomas Johansson.

Coronaviruset i Norrbotten

Inom tågtrafiken hoppas man fortfarande att resenärerna begränsar sitt resande.

– Fortfarande gäller de tidigare rekommendationerna, att undvika att resa och definitivt inte om man har symptom. Om du måste, försök att anpassa vilka tider du reser och att tvätta händerna noggrant och ofta, säger Christer Berglund affärschef på Vy Tåg.

Möjlighet att hämta ut munskydd

Om du själv inte kan ordna munskydd finns det möjlighet att hämta ut munskydd mot uppvisande av biljett. Men det gäller bara vid vissa platser i de fyra nordligaste regionerna som Norrtåg trafikerar.

Uppgifter om utlämningsställen och öppettider fås från länstrafiken eller den regionala kollektivtrafikmyndigheten i respektive län och är detsamma som för busstrafiken.

– Munskyddet ska ses som ett komplement i pendlingstider. Norrtåg fortsätter med våra åtgärder för att minska riskerna och hjälps vi åt så kan de som måste resa göra det på ett säkert sätt, säger Christer Berglund.

I videon hör du hur några av tågpendlarna till Boden resonerar kring munskydd i kollektivtrafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet