FN-soldater patrullerar i Timbuktu Foto: AP/TT

Mot farligt uppdrag i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Sen några dagar tillbaka befinner sig nära 300 soldater från Sverige, som leds av I19:s jägarbataljon, i det oroliga ökenlandet Mali i mellersta Afrika. Till hösten åker lika många ur pansarbataljonen. Vi träffade några av dessa under förberedelserna utanför Boden.

Övning i att rädda brandskadade personer i skogen utanför Boden. Det är en av de insatser som I19:s pansarbataljon kan ställas inför under det som kallas världens farligaste FN-uppdrag. Det handlar om en sex månader lång tjänst i det oroliga ökenlandet Mali.

Soldater från I19 i Boden övar inför FN-uppdrag i Mali.

– Jag är taggad och lite orolig men absolut inte rädd. Jag litar på mig själv, mina kamrater och den utbildning vi fått. Det säger Christofer, som ingår i den styrka som ska åka men som inte vill säga sitt efternamn.

Attack med granatkastare

Så sent som för en månad sen blev förläggningen där den svenska styrkan ingår attackerad med granatkastare. En FN-soldat dödades och nio skadades, därav en svensk.

Anders Landevall, chef Mali 07.

– Jag är inte heller rädd men känner ett stort ansvar för min personal och ödmjukhet inför uppgiften, säger Anders Landewall som är styrkans chef.

Hög kriminalitet

Mali är ett av jordens fattigaste länder och skakas sen flera år tillbaka av strider mellan olika klaner och milisgrupper.

Dessutom är kriminaliteten hög och narkotikasmuggling är mycket vanligt. Svenskarna ska i första hand samla in underrättelser genom samtal, avlyssning och fotografering.

Vad säger era familjer?

– Jag har varit iväg tidigare så min familj vet vad det handlar om. Dessutom är min fru mycket duktig på att ta hand om saker och ting här hemma, säger Anders Landewall.

– Mamma är orolig men pappa tycker att det är bra att jag åker, säger Christofer. Så det är lugnt.

SE INSLAGET HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.