En skylift har skjutsat upp konstnären Tim Nedrup i luften så att han färdigställa sin muralmålning i Gällivare centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när konstnären Tim Nedrup jobbar med sin muralmålning i Gällivare centrum som kritiserats som grått och öde. Foto: Hans Sternlund/SVT

Muralmålningar lyfter hårt kritiserat centrum i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare centrum har fått kritik för att vara grått, tomt och tråkigt. Nu har tre stora muralmålningar gett liv åt tre fasader.

– Det är en total färgexplosion, säger Björn Pettersson, intendent vid Gällivare kulturmuseum.

Diskussionen om Gällivares centrum har tagit fart under sommaren. Initiativet till muralmålningarna kom dock tidigare än så.

Mats Marquardt, projektledare vid Gällivare kommun berättar om bakgrunden.

– Vi sökte pengar för hållbara samhällsbyggnadsprojekt från regeringen. Här har vi ett projekt som heter Konst i det offentliga rummet som handlar om att göra Storgatan i Gällivare attraktiv och trevlig.

Har satsat sexsiffrigt belopp

Han kan inte uppge någon exakt summa om hur mycket pengar det handlar om.

– Vi gör av med hundra tusen på konst och det tycker jag att det är värt.

Och det blir mycket konst för pengarna, i alla fall om man räknar krona per kvadratmeter.

”99 procent uppskattar det”

Tim Nedrup från Höganäs jobbar med ett verk på gamla Tempohuset som kräver att han måste köra skylift 20 meter rakt upp i luften. Det blir ett verk som kommer att sätta sin prägel på Vassaratorget under många år.

Då vill det till att det blir uppskattat.

– Med offentlig konst kan man ju inte göra alla glada, men i det här fallet kan jag säga att det är 99 procent som verkligen uppskattar det, säger han.

De två andra verken görs av Victoria Sundqvist från Boden och Amara Munoz från Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.