– Vi kan bara ställa täckningskrav vid ny tilldelning av frekvenser. Det är marknaden som ska driva utvecklingen av mobiltäckningen, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS.
Kräver lagändring
Det innebär att det måste till en ändring av de lagar och bestämmelser som reglerar telekommarknaden om staten ska kunna tvinga bolag att bli bättre i områden som i dag har dålig täckning för mobiltelefoni. Det i sin tur kräver i så fall ett beslut av riksdagen.
– På PTS gör vi mycket för att förbättra mobiltäckningen. Vi följer upp operatörernas täckningskartor och informerar konsumenter hur man kan förbättra täckningen, säger Petter Öhrn.
Sämst i landet
Målet är att hela Sverige ska vara uppkopplat 2025 men frågan är om målet kommer att nås. Yttäckningen för taltjänster i Sverige är 92,2 procent medan Norrbotten ligger betydligt lägre. Här är yttäckningen för mobiltelefoni 84,4 procent, vilket är lägst i landet. Det visar Post- och Telestyrelsens mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021.
– Täckningen är också beroende på om man använder handsfree, är utomhus eller inne. Den kan också bero på val av operatör och telefon, säger Petter Öhrn.
Även när det gäller yttäckning för mobilnät med hastigheter om 10 Mbit/sekund ligger Norrbotten betydligt lägre än rikssnittet. Visserligen har täckningsgraden i länet ökat från 66 till 71 procent, men ligger trots det långt under riksgenomsnittet på 88 procent.