Bild på bin och ett porträtt på biodlaren Erik Heedman  i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar biodlaren Erik Heedman varför det är så viktigt att ringa svärmtelefonen när ett grått moln av bin dyker upp i skyn. Foto: Adam Berlin/SVT

När bina kommer uppmanas Luleåborna ringa svärmtelefonen

Uppdaterad
Publicerad

Svärmperioden är i full gång bland bina och Luleå biodlarförening har sedan ett par år tillbaka en svärmtelefon dit man ringer om man upptäcker en bisvärm.

Svärmtelefonen finns till för att förhindra att sjukdomar sprids bland bina.

– Vi vill få koll på bina för att undvika spridning, säger biodlaren Erik Heedman.

Vill att folk ringer

Under perioden från första juni till sista juni är bisvärmarna som allra vanligast runt om i landet. I Luleå finns det sedan tre år tillbaka en svärmtelefon att ringa för den som upptäcker en bisvärm. Telefonnumret är rikstäckande och man anger postnumret man befinner sig i för att få så lokal hjälp som möjligt.

– Svärmarna behöver tas hand om och då är det bra om vi blir utringda till platsen där de sett svärmarna, säger biodlaren Erik Heedman.

”Stort grått moln”

Erik Heedman vill vara tydlig med att det handlar om bin och inte getingar. Ser man ett grått bo som ser ut som kartong är det getingar och inte bin.

– Det blir som ett stort grått moln på himlen när bisvärmar. För då är det 20 000 till 30000 bin som flyttar sig. Det dånar och man kan tro att det är armageddon på gång, säger han.

Svärmtelefon

Hit ringer du om du ser en bisvärm: 0766 86 07 01.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.