Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett gammalt krigsflygfält kan bli platsen för ett återstartat regemente i Kiruna. I klippet hör du Dean Walldén, chef vid Lapplandsjägargruppen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nedlagt flygfält kan bli platsen för Kirunas återstartade regemente

Uppdaterad
Publicerad

Basen vid Kalixfors byggdes en gång som ett krigsflygfält. Nu kan det bli platsen för ett återstartat regemente.

– Det är nog ett av alternativen om ett sådant beslut fattas, säger Dean Walldén, chef för Lapplandsjägargruppen.

Frågan är om det finns några andra alternativ där ett regemente kan startas om man vill komma igång under nästkommande försvarsperiod 2026-2030.

Enligt Fortifikationsverket tar det fem till tio år att återetablera ett regemente med tanke på detaljplaner, bygglov och miljötillståndsprövning som ska till. Vid Kalixforsbasen finns en hel del redan på plats.

Basen var till en början krigsflygplats och även en period Kirunas civila flygplats. Här finns också ett skjutfält där man på Jägarskolans tid fram till år 2000 utbildade prickskyttar för arméns elitförband.

Nybyggnationer krävs

När regementet lades ned flyttade hela Försvarsmaktens verksamhet i Kiruna hit och nu utbildas ett 60-tal värnpliktiga vid basen.

– Det krävs givetvis nybyggnationer om man ska etablera något här. Men det är ett alternativ, säger Dean Walldén, chef vid Lapplandsjägargruppen.

Lapplandsjägargruppen har idag till uppgift att utbilda hemvärnet i Malmfälten och östra Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.