Luleå kommun skriver i sitt yttrande till skolinspektionen att en friskola skulle innebära negativa konsekvenser för den kommunala skolan. Friskolor drivs ju med skattemedel och blir det en sådan i Svartöstaden så innebär det ekonomiska konsekvenser, säger kommunens skolchef Katarina Pettersson Hedman.
– Blir det en skola i Svartöstaden medför det merkostnader som vi måste hämta in någon annanstans ifrån. Sedan är det svårt att rekrytera lärare och vi ser att vi i vår skolstruktur behöver ha lite större enheter för att ha behöriga lärare i alla klassrum.
Hyser gott hopp
Föräldrarna bakom föreningen Svartöstadens friskola är inte överraskade över kommunens yttrande. Samtidigt hyser de stort hopp om att kunna starta friskolan i skolan som lades ned förra hösten. Det är den lokal som är deras huvudalternativ.
– Vi har många intresserade föräldrar som gärna vill ha en skola i närområdet och ha sina barn i en mindre skola så vi har ett bra underlag att få barn att börja i skolan, säger Pernilla Hansson, ordförande i den ekonomiska föreningen Svartöstadens friskola.
Hur löser ni lärarbristen som ju är ett problem på de kommunala skolorna?
– Inte heller där ser vi några problem. Vi vet att det finns lärare som är intresserade att arbeta i en mindre skola, säger Pernilla Hansson.
Svartöstadens skola lades ned i höstas i samband med att Luleå antog en stor omorganisation av skolverksamheten i kommunen. Barnen erbjöds plats på Örnässkolan några kilometer från den nedlagda skolan.