Under hösten 2018 får Ida Årbro diagnosen utmattningssyndrom efter ett läkarbesök. Läkarens bedömning är att hon har en nedsättning av arbetsförmågan på hundra procent
Men Försäkringskassan avslår Ida Årbro ansökan om sjukpenning. Bland annat med motiveringen att hon bedöms klara ett arbete som inte har höga krav på koncentration, fokus och är kognitivt krävande.
Överklagar beslutet
Efter att ha genomgått ytterligare en läkarundersökning, och även en psykolog konstaterat att hon har en hundraprocentig nedsättning av arbetsförmågan, överklagar Ida Årbro Försäkringskassans beslut.
– I allt det jobbiga så har jag ju ändå fem olika läkare och en psykolog som konstaterar samma sak om mitt mående och min arbetsförmåga, säger Ida Årbro.
Även denna gång blir det avslag från Försäkringskassan. Det har inte tillkommit några nya medicinska uppgifter som förändrar den tidigare bedömningen, anser myndigheten.
Tvingas att söka jobb
Ida Årbro beskriver att nu hon befinner sig i en ekonomisk katastrof som bara förvärras för var dag som går. Hon säger att hon känner sig pressad att söka jobb trots att förmågan inte finns.
– Allt det här har bara fått mig att må ännu sämre än jag redan gör. Den lilla energi jag har kvar ska gå åt till att strida med Försäkringskassan. Det känns varken rätt mot mig eller barnen, säger Ida Årbro.
En tid efter att det andra avslaget kom i brevlådan ramlar hon över en jobbannons – som handläggare på Försäkringskassan i Luleå.
”Ofokuserad och låg kognitiv förmåga”
Ida Årbro väljer att söka jobbet och hon formulerar sin ansökan i en förtvivlad, men också ironisk ton, för att sätta ord på hur många sjukskrivna i dagens samhälle känner sig:
“Ofokuserad, okoncentrerad och låg kognitiv förmåga är tre ord som beskriver mig väldigt bra i dagsläget. Vilket jag är övertygad om passar utmärkt för tjänsten hos Er som Personlig handläggare inom sjukpenning.”
Brevet i sin helhet kan du läsa här.
Hoppas orka gå vidare
För tillfället samlar Ida Årbro kraft för att försöka orka överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
Försäkringskassan säger till SVT att de ska se över ärendet för att ta ställning till om de kan kommentera det enskilda fallet, men att detta kan ta några dagar.