• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nina Eriksson i Piteå står utomhus, hon har långt mörkt hår och svart jacka. Det är mörkt ute, snett bakom henne syns ett lägenhetshus i grå betong och brunt tegel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nina Eriksson i Piteå hur det är att vara spelberoende. Hon är kritisk till den vård hon erbjudits. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Nina i Piteå är fast i spelmissbruket – får inte hjälpen hon behöver

Uppdaterad
Publicerad

Nina Eriksson i Piteå har haft ett aktivt spelberoende i två år. Halva den tiden har hon slagits för att få komma in på ett behandlingshem men nekas av vården.

– Psykiatrin anser att 45 minuters samtalsterapi i veckan räcker. Men jag tänker på spel hundra gånger om dagen, säger hon till SVT.

I en källarlokal i Piteå samlas personer som har hamnat i olika missbruk för att prata och stötta varandra. Människor som har kommit till en punkt där de vill bli friska men behöver professionell hjälp.

Nina Eriksson är en av dem. Hon har själv valt att offentligt berätta om sitt missbruk, i hopp om att det kan hjälpa andra.

– Missbrukare är inga dåliga människor. Vi är trasiga och behöver hjälp och det kommer gå illa för en del av oss om vi inte får det, säger hon.

Vården inte tillräcklig

Piteåbon har varit aktivt spelberoende under ett par år och anser att den vård som erbjuds i dag inte är tillräcklig. Hon får 45 minuters samtalsterapi i veckan, vilket hon känner är för lite.

– Jag behöver få komma in på ett behandlingshem för att komma bort från detta, annars kommer det inte att gå, säger hon.

Vill att missbruket tas på allvar

Trots att hon är fast i missbruket stannar vården vid de 45 minuter långa samtalen i veckan. Svaret och motiveringen hon får är att hon ”måste ge det tid för att det tar tid att komma bort från spelmissbruk”.

– Jag vill att man tar det här på samma allvar som alkohol- och drogmissbruk, säger Nina Eriksson.

I klippet hör du Ninas berättelse om hur det är att leva med spelmissbruk.

Spelmissbruk

UPPLEVER DU ATT DU SPELAR FÖR MYCKET? HÄR KAN DU SÖKA HJÄLP ELLER LÄSA MER:

Stödlinjen – första hjälpen vid spelberoende

1177 om ”Spelberoende – hasardspelsyndrom”

• GA – anonyma spelberoendemöten tisdagar 18:00 Strömnäs kyrkan”

Spelberoendegruppen i Piteå – för spelberoende och anhöriga

Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.