Mässbolaget Nolia är i kris och Skellefteå kommun har hoppat av som delägare. Men Piteås kommunalråd Anders Lundkvist är beredd att satsa mångmiljonbelopp för att rädda bolaget. Foto: Arkiv/SVT

Nolia i kris – Piteå och Umeå måste satsa mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Mässbolaget Nolia är i kris på grund av coronapandemin och delägaren Skellefteå kommun har hoppat av.

Nu måste Piteå och Umeå kommuner gå in med sju miljoner kronor vardera för att bolaget ska överleva.

Trots köpstopp, leasingbilar som lämnats tillbaka, mindre kontorsytor och att 75 procent av de anställda sagts upp riskerar mässbolaget Nolia avveckling och nedläggning.

Skellefteå hoppar av

De tre delägarna Skellefteå kommun, Piteå kommun och Umeå kommun gick under 2020 in med ett aktieägartillskott på totalt femton miljoner kronor.

Men Skellefteå kommun hoppar nu av och det enda sättet att rädda bolaget är att Piteå och Umeå kommuner betalar sju miljoner kronor vardera för att lösa de akuta problemen.

Piteå kommuns majoritetsledning, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sagt ja till det, under förutsättning att Umeå kommun gör samma sak.

Moderaterna vill i stället sälja bolaget och låta någon annan driva verksamheten.

”Ett liv efter pandemin”

Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S) menar att framförallt stora Noliamässan är väldigt viktig för Piteå och Umeå, och de två nordligaste länen.

Han är beredd att dra igång räddningsoperationen – om Umeå fattar samma beslut.

– Vi vill rädda bolaget och ta det genom pandemin och den kris det befinner sig i. De alternativ som finns är att avveckla bolaget och stå för de skulder som finns eller gå in med ett aktieägartillskott. Vi tror att det finns ett liv för Nolia efter pandemin, säger han.

”Inget kommunalt måste”

Moderaterna i Piteå vill i stället sälja bolaget och låta någon annan driva verksamheten.

– Det är inget kommunalt måste att spela med skattepengar på det viset. Vi gick in med fem extra miljoner kronor förra året och nu handlar det om ytterligare sju miljoner kronor och ingen vet hur det slutar. Då är det bättre att sälja ut bolaget till någon privat initiativtagare som kan driva mässorna, kanske i en annan form i det nya digitala samhället, säger gruppledaren Håkan Johansson.

Piteås kommunstyrelse ska fatta beslut på måndag och kommunfullmäktige om fjorton dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.