I tisdags kom riksdagspolitikerna överens om målen i den nya nationella livsmedelsstrategin. Något som kan betyda mycket för landsbygden och Norrbotten.
– Jag har aktivt väntat på den här strategin i ett års tid, så äntligen var den spontana reaktionen, säger Jenny Bucht vid länsstyrelsen som är samordnare för Nära Mat som är namnet på den regionala livsmedelsstrategin i Norrbotten.
– Jippi, vad roligt att vi äntligen har fått komma till den punkten, säger Håkan Stenmark vid LRF som är projektledare för Nära Mat.
Det här kommer verkligen stärka landsbygden menar landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, håller du med?
– Om de uppfyller det övergripande målet i den nationella livsmedelsstrategin att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka och livsmedelsproduktionen sker på landsbygden så absolut, säger Bucht.
Mer norrbottnisk mat på tallrikarna
Norrbotten fick sin egna regionala livsmedelsstrategi; Nära Mat 2016. Med visionen att det ska finnas mer norrbottnisk mat på tallrikarna.
– Definitivt känner vi att vi har ett stöd och nu kan vi börja trycka på gasen på alla våra åtgärdsprogram. Man måste börja märka maten. Var kommer den ifrån? Vi har exempelvis fortfarande enorma mängder kyckling från Thailand som kommer till Sverige som vi inte har koll på, säger Håkan Stenmark.
– Sen kommer vi då till kunskap och forskning och där måste vi få förtydligande, för när det gäller exempelvis trädgårdsodling i Norrbotten har vi fortfarande ingen forskning på. Allt det där har bara försvunnit söderut och vi har ju helt andra växtförhållanden uppe i norra Sverige som vi måste säkerställa. Och det hoppas vi att regeringen kan föreslå jordbruksverket så att den delen styrs upp, säger Stenmark.
”Fantastiska möjligheter”
Och redan har man kommit en liten bit på vägen – med exempelvis mer information till konsumenterna om vikten av att bli mer självförsörjande med närproducerad mat.
Men först nu när politikerna kommit överens om målen med den nationella livsmedelsstrategin kan man börja arbeta med de stora förändringarna man vill göra i länet.
– Vi tänker på regional nivå jobba mycket mot kommunerna och det kan vi dra igång med redan nu. Kommunerna har många viktiga ansvarsområden som kan påverka livsmedelsproduktionen, säger Jenny Bucht och fortsätter:
– Exempelvis vill vi se över det här med brukningsvärd jordbruksmark. Vi har en klimatförändring som kommer att påverka oss och det kommer kräva att matproduktionen i världen flyttar norrut – och Norrbotten har fantastiska möjligheter att producera mat och då kan vi inte förstöra de möjligheterna genom att bygga bort bra jordbruksmark.
Nu kommer de börja jobba med den offentliga upphandlingen. Och Stenmark berättar att de redan februari kommer ha en stor upphandlingsdag med inköpscheferna i Norrbotten.
– Det gäller att kunna handla lokalt och det är det vi måste lära oss mer kring, säger han.