Region Norrbotten satsar på den nya yrkesrollen ”avancerad klinisk sjuksköterska”, AKS. Foto: SVT arkiv

Norrbotten satsar på nya specialistsjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten satsar på den nya yrkesrollen ”avancerad klinisk sjuksköterska”, vilket kommer innebära att norrbottningarna får träffa en specialistsjuksköterska som diagnostiserar, behandlar och följer upp patientens problem – istället för att en läkare ska göra det.

Tidigare i veckan lämnades utredningen om framtidens specialistsjuksköterska till Utbildningsdepartementet. I den föreslår man en reglering för en ny specialistnivå, avancerad klinisk specialistsjuksköterska (AKS). Med fördjupade kunskaper inom både medicinsk vetenskap och omvårdnad/vårdvetenskap ska en AKS kunna ta ett helhetsansvar för patienten inom sitt specialistområde.

Samverkar med läkare

I landet finns bara ett fåtal avancerade kliniska specialistsjuksköterskor. Region Norrbotten ligger i framkant och har idag omkring 20 AKS. Några arbetar redan i sin nya yrkesroll och andra går just nu utbildning på masternivå.

Sjuksköterskorna arbetar självständigt och tar hand om många av de behov som patienten har, inklusive diagnostisering, behandling och uppföljning. Arbetet sker i nära samverkan med andra yrkesgrupper, framför allt läkare.

– Det är glädjande att utredningen lyfter fram denna nya yrkesroll som har en viktig plats i vårt arbete med att forma framtidens hälsa och vård år 2035. Det är ett sätt att möta utmaningen med att färre personer ska vårda allt fler.

– Vi utvecklar vårdens yrkesroller, ansvar och arbetsuppgifter så att kompetens används på ett effektivt sätt samtidigt som tillgängligheten för patienterna ökar, säger Lisbet Löpare-Johansson, utvecklingsdirektör, Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Utbildas på LTU

Vid Luleå tekniska universitet förs redan samtal om att starta en AKS-utbildning och förberedelsearbetet görs i samverkan med Region Norrbotten. Universitet kommer att starta en fristående kurs i klinisk bedömning på 7,5 högskolepoäng som kan ingå i AKS-utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.