Man som filmar annan man när han fyller sandhinkar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tiden är inte forever”- se vad som driver guldentreprenören Hans Söderström, och hör filmaren Mattias Löw om dokumentären och om Norrbotten som Sveriges Afrika. Foto: Linnea Lindmark/SVT

Norrbottens egen Indiana Jones gräver guld i Ghana – följs av dokumentärfilmare

Publicerad

Hans Söderström från Lannavaara har mer än 25 års erfarenhet av guld och mineraler. Nu blir hans liv och gärning dokumentärfilm på SVT.

Hans Söderström är uppväxt på Guldvaskarvägen i Lannavaara och är entreprenör i guldbranschen och känd guldvaskare.

Han bor sedan mer än 20 år tillbaka i Accra, huvudstaden i Ghana. Där arbetar han för visionen om att framställa rättvisemärkt guld.

– Galenskap är att inte försöka, säger Hans Söderström som tillfälligt återvänt till hembyn för att agera domare under SM i guldvaskning.

Rån och kidnappningsförsök

Sedan hösten 2023 har dokumentärfilmaren Mattias Löw följt Hans och händelserna som främst utspelar sig i afrikanska Ghana och Namibia.

Det är en resa utöver det vanliga, kantad av rån, mutor och kidnappningsförsök.

– Hasse är Norrbottens Indiana Jones, väldigt kunnig inom sitt område och med ett stort intresse för att göra rätt där han arbetar. Men det är ständiga tillbud när man är med honom, säger Mattias Löw.

Dokumentären förväntas ha premiär 2025 på SVT.

Rättvisemärkt guld

  • Rättvisemärkningen syftar till en mer hållbar guldframställning och ska stödja etiska arbetsförhållanden för gruvarbetare.
  • Guldet ska leva upp till vissa krav på arbetsförhållanden; hälsa och säkerhet på arbetsplatsen, kvinnors rättigheter, barnarbete men även skydd av miljön.
  • Framställning som lever upp till kraven kan bli certifierad som rättvise/fairtrade-märkt guld.

Källa: Fairtrade foundation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.