Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt regionrådet Kenneth Backgård (NS) väntar Region Norrbotten på att få till ett nationellt vårdprogram kring fetma – trots att Västerbotten redan har ett. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Norrbottningar bland de fetaste i landet – regionen saknar vårdprogram

Uppdaterad
Publicerad

Var femte vuxen norrbottning lider av fetma – vilket gör länet till en av de mest fetmadrabbade regionerna i landet. Trots detta saknar Region Norrbotten ett vårdprogram för den gruppen.

Flera regioner i Sverige har speciella vårdprogram mot fetma, exempelvis grannen Västerbotten. Men något sådant program existerar inte i Norrbotten. Här finns inte ens möjligheten att få träffa en dietist för den som har fetma.

Sedan 2018 är det inom region Norrbotten dessutom stopp för remisser till dietist för vuxna som lider av fetma men ännu inte utvecklat någon följdsjukdom. Orsaken är att köerna till de relativt få dietister som finns inom regionen växte sig ohanterligt långa eftersom behoven av dietisthjälp ökade inom andra patientgrupper.

Initiativ för att hjälpa vuxna med fetma har tagits på enskilda vårdcentraler i länet. Däremot saknas ett helhetsgrepp när det gäller fetmavården i Norrbotten, enligt flera personer som SVT talat med.

– Vi inväntar de nationella riktlinjerna för fetmavård som socialstyrelsen just nu håller på att ta fram, säger regionrådet Kenneth Backgård (NS) till SVT Norrbotten.

Borde ni ändå inte ha infört ett vårdprogram för länge sedan, Västerbotten har till exempel redan ett?

– Det är väl avvaktan på det nationella vårdprogrammet som har varit orsaken.

I videon ovan berättar regionrådet mer om bristen på ett vårdprogram inom Region Norrbotten.

Fakta om fetma

Fetma räknas som en sjukdom, vilket övervikt inte gör.

Gränserna för vad som är övervikt och vad som är fetma kan räknas ut med hjälp av BMI eller genom att mäta midjemåttet.

Fetma ökar risken för att drabbas av följdsjukdomar så som diabetes typ 2, högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, belastningsskador i leder, cancer.

Socialstyrelsen håller för närvarande på att ta fram nationella riktlinjer för vården av fetma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.