Möbelgrundaren har testamenterat ena halvan av sin förmögenhet till de fyra barnen, den andra halvan till Familjen Kamprads stiftelse och enligt testamentet ska pengarna användas till satsningar i Norrland. Men exakt hur mycket pengar det handlar om är ännu oklart.
– Vi vet inte hur mycket pengar det är eller när de kommer men så fort pengarna finns på vårt konto ska de förvaltas väl och inom ramen för stiftelsens mål , säger Lena Fritzén, verkställande ledamot och talesperson för Familjen Kamprads stiftelse.
På vilket sätt hade Ingvar Kamprad ett intresse för Norrland?
– Han brann för att hela Sverige skulle leva, inte bara storstadsregionerna. Han var ju själv från landet och tyckte att det var en livskvalitet, säger Lena Fritzén.
– Ingvar hade ett starkt förhållande till norra Sverige. Han ville stärka företagandet och jobbinfrastrukturen i Norrland för att göra det möjligt för människor att leva och bo kvar och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad till SVT.
Övertalningskampanj för Haparanda
En av dem som spelade en viktig roll för att Ingvar Kamprad fick upp ögonen för Norrland är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, tidigare kommunalråd i Haparanda. De två träffades för första gången 2003 då Sven-Erik Bucht anmälde sig till ett seminarium där han visste att Ingvar Kamprad skulle närvara. Målet var att övertyga möbelgrundaren om att Haparanda var den idealiska platsen för nästa varuhusetablering.
Och så blev det – 2006 öppnade varuhuset på den svensk-finska gränsen. Sven-Erik Buchts övertalningskampanj blev även startskottet på en lång vänskap som varade ända till Kamprads död i januari 2018.
– Hans hjärta brann för den svenska landsbygden men också här för den lilla människan. Han hade många tankar på att utveckla svensk äldreomsorg och var noga med att det måste finnas någon som håller de äldre i handen, sa Sven-Erik Bucht i en intervju med SVT Nyheter efter vännens död.