Tre bandmedlemmar från dödsmetallbandet Gates of Ishtar sitter och äter bullar och skrattar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se bilder från konserten i Mexiko och höra mer om hur dödsmetallbandet Gates of Ishtar ser på framgångarna. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Nostalgiboom för svensk dödsmetall – Luleåbandet gör succé i Mexiko

Publicerad

Flera svenska metalband som aldrig riktigt slog igenom på 80- och 90-talet spelar nu på festivaler världen runt. Ett av dem är Gates of Ishtar från Luleå.

– Man får nypa sig i armen gång på gång, helt sanslöst, säger sångaren Mikael Sandorf.

Gates of Ishtar var aktiva under 90-talets andra hälft. Några skivsläpp blev det, men Luleåbandet tog sig aldrig utanför Sveriges gränser.

När bandet beslutade sig för att återförenas och spela på en festival i Umeå förra året gav det mersmak.

– En kille från Chile hade rest dit enkom för att se oss, säger sångaren Mikael Sandorf.

Sen började förfrågningar från festivaler ute i världen ramla in och för några veckor sedan spelade bandet i Mexiko inför tusentals fans.

– De kommer fram och har med sig åtta plattor som de vill ha signerade.

Flera band ute i världen

Men Gates of Ishtar är inte ensamma om att få ett internationellt genombrott årtionden senare. Andra band är till exempel Sacramentum från Falköping och Bewitched från Umeå.

– Det är full jävla fart. Det känns som att det är lite av en nostalgivåg för 90-talsband som inte spelat så mycket live, säger Robert Sundelin, trummis i Bewitched.

”Vandrar bland molnen”

För Gates of Ishtar väntar nu spelningar på festivaler i bland annat Tyskland och USA.

Basisten Markus Parkkila är betydligt yngre än övriga medlemmar och hoppade in i bandet för några månader sedan. För honom är det en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag går och ler och vandrar bland molnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.