Ruinerna av basen med kodnamnet Kari ligger väl skyddade i en dalgång norr om Torneträsk i Kiruna kommun. Här tilläts norska motståndsmän operera på svensk mark mot slutet av andra världskriget.
Tanken var att det skulle handla om kommunikation och samband. Men vad försiggick egentligen på basen och vilken roll spelade svensk militär i det hela?
Undersökning av spionbasen
En ny dokumentär som producerats av finska public service-bolaget Yle bringar nytt ljus i krigshändelserna i den arktiska regionen. Untold Arctic Wars kommer också att sändas på SVT i höst.
Det var tack vare tv-produktionen som arkeologer från Norrbottens museum fick möjlighet att göra en egen undersökning av basen Kari. Fynden som man gjorde där kommer utgöra en del av ett större projekt som museet startar.
Fynd från vardagliga livet
Museet har också samarbetat med författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal som även medverkar som expert i tv-serien.
– Vi vill göra en utställning där vi kan föra ut den information vi kommer fram till, till allmänheten. Då är föremål väldigt talande, säger Frida Palmbo, arkeolog på Norrbottens museum.
Föremålen från platsen berättar om det vardagliga livet på basen och om vilka kontakter som förekom med lokalbefolkningen.
Se bilder från dokumentären och hör arkeologen Frida Palmbo berätta mer om museets projektet i videoklippet ovan.