Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du grodleken som pågår för fullt i en liten sjö i centrala Luleå. Foto: Filip Öhman/SVT

Grodsläktet förs vidare mitt i centrala Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det är en hektisk tid för grodorna som just nu är fullt upptagna med att föra släktet vidare. I den lilla sjön vid länsstyrelsen i centrala Luleå pågår aktiviterna för fullt inför nyfiken publik.

Att det är mycket folk som är ute och promenerar runt sjön stör inte grodleken utan hanarna kväker entusiastiskt för att locka till sig honorna.

– Det viktiga för grodorna är att få vara i stillastående vatten där det inte finns fisk som kan äta upp rommen, säger Sara Byrsten, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Få överlever

Oavsett stad eller land så brukar grodorna återvända till samma vatten som de själva en gång föddes i. Grodleken blir alltså en tradition i de vatten där det en gång börjat.

– Grodor är väldigt utsatta och det är inte många av alla grodyngel som överlever och blir vuxna. Det är intressant att gå och titta på dem, jag har själv varit nere vid sjön med mina barn, men jag tycker att man ska hålla avstånd, säger Sara Byrsten.

Flera av Sveriges groddjur minskar i antal och en del riskerar att dö ut. Därför är alla groddjur i Sverige fridlysta.

I klippet kan du se grodleken.

Grodans fortplantning

En groda lägger omkring 1 000 till 3 000 grodägg, men bara omkring fem av dem utvecklas till vuxna grodor.

När grodor är runt 3–4 år gamla kan de para sig och honorna lägga nya ägg.

Grodor och paddor har yttre befruktning. Det betyder att hanen befruktar äggen (rommen) samtidigt som honan lägger dem i vattnet.

Fakta: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.