Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Proppen har gått ut och nu byggs det för fullt i Luleå kommun. Hör kommunalrådet Carina Sammeli (S) förklara varför i videon ovan. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Efter många tröga år – nu ökar bostadsbyggandet i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen togs det första spadtaget för 115 nya lägenheter på Kronan i Luleå. Ett av flera större byggen som nu tar fart i Luleås nya bostadsområde.

I och med det symboliska spadtaget i Kronandalen etablerar sig ett nytt bostadsbolag i Luleå, K2A Fastighet AB.

– Vi vill växa med Luleå och som ett första mål komma upp i 1 000 bostäder här. Det här är vårt första projekt, säger Fredrik Blom, en av fastighetsbolagets grundare.

Några tröga år

Efter några tröga år för Luleås nya bostadsområde Kronan har nu byggandet tagit fart. Flerbostadshusen växer upp som svampar ur jorden.

– Det var en dipp i bostadsmarknaden kring 2018. Sen har man väntat ut varandra lite grann. Ingen ville vara först med att smälla upp ett stort flerbostadshus när allt annat var en byggarbetsplats. Men nu har det tagit fart, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli  (S).

Fler bostäder i Luleå

Nu ökar också farten på bostadsbyggandet i Luleå. Enligt prognosen kommer 2 000 bostäder att färdigställas i kommunen under åren 2021 till 2023. Tidigare har i snitt 400 bostäder byggts per år.

Hör kommunalrådet berätta mer om vilken typ av bostäder som byggs just nu i Luleå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.