• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Kommunalrådet Helena Stenbergs (S) får snart ett nytt kommunalråd vid sin sida. Vem det blir avgörs inom kort. Foto: SVT

Socialdemokraterna utser Piteås nya kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ska det avgöras vem Socialdemokraterna vill se som nytt kommunalråd i Piteå från årsskiftet – Patric Lundström eller Stefan Askenryd.

Men det slutliga beslutet fattas av fullmäktige den 13 september.

Kommunalrådet Anders Lundkvist (S) har suttit som vice ordförande i kommunstyrelsen sedan 2017, men kommer att avgå vid årsskiftet och kampen om vem som ska styra kommunen vid sidan av Helena Stenberg är snart avgjord.

”Jag är favoriten”

Socialdemokraternas valberedning i Piteå har enhälligt föreslagit Patric Lundström, ordförande i arbetarekommunen och ombudsman i Metall som fått sex nomineringar av de 15 s-föreningarna.

Men Pappers fackbas på Smurfitkappa, som också är ordförande i fullmäktige, har fått tre nomineringar och kandiderar för samma uppdrag.

På måndag kväll ska representantskapets 67 ombud avgöra vem partiet utser till kommunalråd och sedan ska kommunfullmäktige slutgiltigt avgöra frågan den 13 september.

– Det ser ut som om jag var favorit innan och nu är jag också valberedningens favorit. Jag vill bli kommunalråd för att driva på förändringar i Piteå kommun. Många politiska frågor beslutas i dag i kommunhuset och jag vill föra en djupare dialog med s-föreningarna och Piteåborna, säger Patric Lundström.

”Det blir jättejämnt”

Men Stefan Askenryd har trots allt gott hopp inför måndagskvällens möte.

– Jag vill fortsätta utveckla Piteå, som har haft en bra utveckling de senaste åren. Till viss del kan man säga att valet står mellan erfarenhet och förnyelse.

Han tror att det kommer bli en spännande omröstning i repskapet.

– Jag tror att det kommer bli jättejämnt och vi får se vem som vinner, säger Stefan Askenryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.