Både bilderna och teckningar kan kopplas samman med den tidigare stängda militärstaden Boden som idag är en plats dit många asylsökande kommer på flykt från krig och konflikter.
Krigshärdar
Den svenske fotografen och journalisten Martin Adler sköts till döds i Somalia 2006. Nu ställs hans fotografier ut från krigshärdar runt om i världen, krigshärdar som tvingar människor på flykt.
– Bilderna är ju mer än tio år gamla och äldre. Men dom är otroligt aktuella. Det är ju dom här konflikterna vi möts av i tidningar och tv. Han han hittar in i människorna på ett annat sätt än om man bara läser nyheter, säger Havremagasinets konsthallschef Ricky Sandberg.
Ensam
Den andre konstnären vars verk ställs ut är Shaun Tan från Australien som 2011 fick Almapriset till minne av författaren Astrid Lindgren. Samma år fick Shaun Tan fick en Oscar för bästa animerade kortfilm. Teckningarna som ställs ut på Havremagasinet är hämtade från en av hans böcker som handlar om en man som tvingas fly till ett annat land.
– Shaun Tan fokuserar på en man som tvingas fly och som kommer till en värld som är helt annorlunda. Han försöker finna sig till rätta men gör en massa misstag. Efterhand så klarar han av att byta miljö, berättar Ricky Sandberg.
Kopplingar
Tidigare var Boden militärstaden som var stängd för utlänningar. Idag är det en plats dit många asylsökande kommer och en del stannar också kvar. På så sätt finns kopplingarna mellan det som ställs ut på Havremagasinet och staden Boden.
Havremagasinets chef Ricky Sanberg tar Martin Adlers bilder som ett exempel på hur de kan öka vår förståelse för människor på flykt.
– När vi ser bilderna så förstår vi vad människorna flyr ifrån och varför det går omkring så många människor från olika kulturer överallt i Norrbotten.