Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Cor Oeffel från Holland berätta vad han tycker om att turista i Norrbotten. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Utländska turister söker sig till Norrbotten: ”Allt är så grönt här”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler både holländska och finländska turister hittar till Luleås största camping.

– Allt är så grönt här, säger den holländska turisten Car Oeffel.

Under våren har campingchef Charlotta Nilsson märkt att allt fler finländare hittar till Luleås största camping. Förklaringen tror hon är den svaga svenska kronan.

En annan grupp som ökar kraftigt är de holländska turisterna. Där tror hon att det är framgångsrika marknadsföringskampanjer som ligger bakom.

– Holländarna kommer in till receptionen och berättar att de sett på TV om Norrbotten och att nu ska de upp till Nordkap, säger hon.

Räknar med fler turister

Än så länge är campingen nära älven i Luleå knappast halvfull. Men campingchefen är hoppfull. Den här veckan börjar semestern för de flesta norrmän och fram emot helgen tror hon att platserna börjar fyllas upp.

– Vi har sett ett lite förändrat mönster. Färre än tidigare bokar långt i förväg, fler är spontana och går efter vädret och kommer på dörr och bokar direkt i receptionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett förändrat beteende” – se campingchefen Charlotta Nilsson i Luleå berätta om turismen. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.