Hör Matthias Wimmer, chef för gruvteknik LKAB Kiruna, om varför en ny brytningsmetod måste till när bolaget gräver allt djupare efter malm. Foto: Thommy Johansson/SVT

Bergspänningarna ökar när LKAB letar malm allt djupare – ny brytningsmetod krävs

Uppdaterad
Publicerad

LKAB måste gräva allt djupare för att komma åt ny malm. Brytningsdjupet innebär en ökad säkerhetsrisk och därför utvecklar man nu en helt ny brytningsmetod för att nå malm så långt ned som 2 000 meter.

Just nu arbetar LKAB med att utveckla en ny brytningsmetod för att kunna bryta malm allt djupare ner i gruvorna och samtidigt ha kontroll på bergspänningarna.

Säkrare och effektivare är målet

Raise caving heter den nya brytningsmetoden som LKAB utvecklar tillsammans med Montanuniversitetet i Österrike. Brytningsmetoden raise caving utvecklas för en säkrare och effektivare gruvbrytning på stora djup och samtidigt ha koll på bergspänningarna som ökar med allt större djup.

– Vi vill åstadkomma en bättre kontroll av bergspänningarna. Kan vi åstadkomma det här så kan vi komma åt en miljö på 2 000 meters djup under jord som efterliknar en miljö med samma bergspänning som på 1 000 meters djup, säger Matthias Wimmer, chef för gruvteknik LKAB Kiruna.

Bergspänningarna ökar

Dagens metod med skivrasbrytning får problem med bergspänningar ju längre ner i gruvan brytningen sker. I dag bryter man malm uppifrån och ner mot huvudnivån som ligger på 1 365 meters djup, men malmkroppen går allt djupare ner i gruvan.

Med raise caving bryter man malmen på större djup nerifrån och upp, samtidigt som berget avlastas i brytningsområdet från bergspänningar med den nya metoden.

– Det är så att ju djupare vi går kommer bergspänningarna öka och det är något som vi inte kan trolla bort. Vi kan bara försöka få bergspänningarna till områden där man kan på ett bättre sätt kontrollera det och till platser där inte folk vistas säger Marthas Wimmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.