Mark- och miljödomstolen godkänner det fortsatta bygget av stålverket i Bodens kommun. Foto: SandellSandberg/H2GS

Ja till nytt stålverk i Boden – beviljas miljötillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Stålbolaget H2 Green Steel har nu fått ja av Mark- och miljödomstolen till bygge och drift av stålverket i Svartbyn i Boden.

Domstolen bedömer att bolaget uppfyller miljöbalkens krav kring verksamheten.

Domstolen ger även tillstånd till anläggande, drift och villkor för reservkraftgeneratorer.

”Villkor för utsläppen”

I domen bedömer man att människors hälsa och miljö inte behöver påverkas om stålbolaget följer skyddsåtgärderna.

Industriboomen i norr

– Domstolen har bland annat beslutat om villkor för utsläpp till luft, damning och buller. Bolaget måste också stå för eller hålla en industriräddningstjänst som ska kunna hantera olyckor och tillbud”, säger chefsrådmannen Katarina Brodin, som varit ordförande vid huvudförhandlingen, i ett pressmeddelande.

Skjuts upp

Mark- och miljödomstolen skjuter upp frågorna om slutliga villkor avseende bland annat utsläpp i luften av stoft och metaller, utsläpp av kväveoxider, utsläpp av kvicksilver, dioxiner med mera .

H2 Green Steel har sedan tidigare, juli 2022, fått tillstånd att påbörja bygget. Det är också sedan tidigare klart att stålbolaget beviljats art- och biotopskyddsdispens, tillstånd att leda om Lillbäcken och tillstånd att leda bort grundvatten från jord- och bergskärning.

”En stor dag”

 – Detta är en stor dag där vi från Boden, tillsammans med alla andra inblandade instanser, visar hela Sverige att det faktiskt går att ha snabba processer i komplexa tillståndsfrågor. Det är en viktig milstolpe för vårt bolag som gör det möjligt för oss att fortsätta arbetet i hög takt, säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel.

Slutsumman på stålverket i Boden beräknas landa på 50 miljarder kronor.

Produktionen vid H2 Green Steel

Stålverket inom Svartbyns verksamhetsområde innefattar tillverkning av 280 000 ton vätgas och 4 200 000 ton järnsvamp per år samt följande årliga, maximala produktion:

  • 5 000 000 ton vardera av direktgjutna och varmvalsade band,
  • 2 100 000 ton glödgade, betade och kallvalsade band,
  • 2 100 000 ton galvaniserade band,
  • 400 000 ton lackerade band
  • Samt de byggnationsåtgärder samt stöd- och följdverksamheter, inklusive reservkraftgeneratorer med en sammanlagd tillförd effekt om mindre än 50 MW, som behövs för den ovan angivna produktionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet