Svante Spolander sitter i bastun med handduk över underkroppen och svettas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följde med Svante Spolander från Svenska Bastuakademin in i värmen för att höra med om vad det är som är så bra med bastu. Foto: Adam Berlin/SVT

Ny forskning: Bastubadare lyckligare än andra – Svante i Haparanda: ”Inre rening”

Uppdaterad
Publicerad

De som bastar regelbundet är lyckligare än andra – det visar ny forskning från Luleå tekniska universitet. SVT följde med bastulegendaren Svante Spolander in i värmen.

Det är sedan tidigare känt att de som bastar regelbundet har mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och även demens.

Nu visar ny forskning från Luleå tekniska universitet att frekventa bastubadare även känner sig lyckligare än andra.

Bastu

– För mig är bastu 80 procent inre rening och 20 procent att tvätta sig, säger Svante Spolander från Svenska bastuakademin.

”Social effekt”

Åsa Engström, professor vid LTU, menar att det är svårt att veta varför bastubadare mår bättre. De som uppgett att de bastar regelbundet är till exempel samtidigt mer fysiskt aktiva än andra.

– Kanske är det att man träffas tillsammans, att det blir en social effekt. Vi vet att ensamhet är skadligt för hälsan, säger Engström.

Forskarna vid LTU kommer gå vidare med forskningen för att utreda mer vad som ligger bakom resultaten – men även jämföra skillnader mellan män och kvinnor.

Kvinnorna födde barn i bastun

För Svante Spolander, som har ett helt liv av bastande bakom sig, kommer inte de nya rönen som någon överraskning. I Tornedalen har många bokstavligen fötts in i bastukulturen.

– När jag var liten födde kvinnorna barn i bastun. Det var ett avskilt rum med värme och varmt vatten.

Svenska Bastuakademin märker av ett ökat intresse när även intresset för hälsa i allmänhet ökat. Svante Spolander vill inte komma med några pekpinnar hur man ska basta men vill ändå understryka något han ser som väsentligt.

– Bastu är ingen tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bastu

Mer i ämnet