Den nya prognosen innebär att det nu finns mer tid för att utveckla det nya Kiruna och avveckla det gamla.
– Det är för tidigt att avgöra precis hur den uppdaterade prognosen påverkar samhällsomvandlingen, men vi får mer tid på oss än vad den förra prognosen visade för centrala Kiruna. Det är positivt eftersom vi därmed får mer tid för att förbereda nya områden innan vi måste tömma de befintliga, säger Stefan Hämäläinen, LKABs direktör för samhällsomvandlingen.
Glädjeläsning
De senaste kartorna över sprickbildningen är redan glädjeläsningen för LKABs och Kiruna kommuns planeringsavdelningar som alltså får mer tid på sig att planera och genomföra den stora samhällsomvandlingen.
Bland annat har linjen som visar deformationernas utbredning år 2023 flyttats tillbaka och genom det beskedet får Kiruna centrum en förlängd livslängd med flera år.
– Det ger en tidsvinst att jobba med utveckling före avveckling med nästan fem år, säger Stefan Hämläinen LKAB.
Den stora orsaken till att deformationen rör sig långsammare är att LKAB har hittat mer malm och har mer malm att bryta på varje nivå. Det har fått LKAB:s bergmekaniker att revidera prognoserna igen.
Så sent som 2012 flyttades linjen för 2023 fram så att den gick rakt genom Kiruna centrum. Nu flyttas den alltså tillbaka igen.
Överklagade detaljplaner
– Vi är världsledande på att jobba med deformationer, men det är nästan en kilometer berg att hantera, berättar Stefan Hämäläinen.
I dag har bygget av nya centrum kört fast på grund av alla överklagade detaljplaner. Samtidigt har tolv byggföretag lämnat in förslagsskisser för vad de vill bygga i nya centrum. Nu kan allt ske i ett mindre forcerat tempo.
– Vi jobbar mycket med att vi ska ha möjligheter att bygga upp något i ett nytt område innan vi avvecklar ett gammalt område. I och med att vi får mer tid får vi också en bättre planeringshorisont, vi får bättre möjligheter att jobba med samhällsomvandling. Det här är en väldigt bra nyhet, säger Stefan Hämäläinen.