Gruvbrytning i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta i vilka gruvor det skulle kunna vara aktuellt att återvinna avfall. Foto: Per Larsson / TT

Ny rapport: Gruvavfallet innehåller höga halter av kritiska metaller

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges geologiska undersökning, SGU, har låtit undersöka gruvavfall i bland annat tre gruvor i Norrbotten. Resultaten visar att halterna av koppar är lika höga som i aktiva gruvor.

Bakgrunden är ett regeringsuppdrag till SGU och Naturvårdsverket att arbeta för en hållbar utvinning av metaller och mineraler. Som en del i uppdraget har SGU tagit prover i varphögar och sandmagasin i nedlagda svenska gruvor.

Koppar, zink och bly

Det är 70 platser som har undersökts och nu har provsvar redovisats från tre nedlagda gruvor i Norrbotten: Viscaria och Pahtohavare nära Kiruna, och Laisvall i Arjeplogs kommun.

I proverna återfanns höga halter av framför allt koppar, zink och bly.

Koppar är listat av EU som en så kallad kritisk metall, som det är brist på i dag. Zink finns med på listan i USA men inte i EU.

Fler undersökningar

– Framför allt är halterna av koppar i vissa fall jämförbara med de malmer som bryts i aktiva gruvor i dag, säger Roger Hamberg, statsgeolog vid SGU.

Laisvall stängdes 2001 efter 60 års brytning av framför allt bly och zink. Boliden har fortfarande en koncession i området fram till 2025.

Stängda gruvor

Koppargruvorna Viscaria och Pahtohavare drevs av finska Outukumpu och båda gruvorna stängdes 1997 när det låga kopparpriset gjorde brytningen olönsam.

I Viscaria är bolaget Copperstone i färd med att återuppta brytningen och att återvinna avfallet är en del i planerna.

Vid Pahtohavare äger australiensiska Critical metals undersökningstillståndet och svenska Lovisagruvan AB har köpt in sig i projektet.

I klippet berättar statsgeologen Roger Hamberg vilka gruvor där det skulle kunna vara aktuellt att återvinna avfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.