Två vindmöllor och en ren uppe på fjället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rickard Sandberg förklara varför vinden påverkar elpriset mer än temperaturen. Foto: Heiko Junge/NTB

Ny rapport: Så påverkar vinden elpriserna där du bor

Publicerad

Ny forskning visar att vinden är mer avgörande än temperaturen för hur elpriset varierar. Något som kan ge pristoppar även under somrarna enligt Rickard Sandberg, författaren bakom rapporten.

En grad lägre temperatur höjer elpriset i Norrbotten (elområde 1) med i snitt tre öre. En grad högre sänker priset lika mycket.

Men ändras istället vindstyrkan med 1 meter per sekund påverkas elpriset med i snitt 6 öre. Något som enligt Rickard Sandberg visar hur vindkraften påverkar prisrörligheten på elmarknaden.

– Det är såklart högst priser under vintern och då har temperaturen störst påverkan, men givet att vindkraften också utökas så kan vi förvänta oss vissa pikar under sommaren också, säger han.

Därför har vinden större påverkan

Sandberg anser att vindkraften trots detta är ett hållbart alternativ för att öka elförsörjningen i landet. Däremot säger han att aktörer på elmarknaden behöver anpassa och balansera produktionen från olika källor bättre.

– Lite krasst så är det så att ju mer vindkraft vi får desto mer volatila priser. I framtiden så måste man vara mycket bättre på att koordinera vattenkraften och vindkraften, säger Sandberg och fortsätter:

– Då blir man bättre på att känna av utbud och efterfrågan på el överlag. Och det är ett jättebra alternativ tror jag.

I klippet förklarar han varför vinden påverkar elpriset mer än temperaturen.

Så ändras elpriset där du bor:

Ändrad vindstyrka 1 m/s jämfört med ändrad temperatur 1 grad.

  • Elområde 1: 6 öre/kWh – 3 öre/kWh
  • Elområde 2: 7 öre/kWh – 5 öre/kWh
  • Elområde 3: 15 öre/kWh – 6 öre/kWh
  • Elområde 4: 11 öre/kWh – 8 öre/kWh
  • Snitt Sverige: 11 öre/kWh – 4 öre/kWh

Källa: Energiforsk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.