Ny undersökning: Allt färre skolkuratorer i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte elev i de fyra Norrlandslänen har inte tillgång till en skolkurator – samtidigt som den psykiska ohälsan och skolkandet bland eleverna är högre än riksgenomsnittet, enligt SSR:s medlemsenkät.

Akademikerförbundet SSR lade i dag fram en medlemsenkät för yrkesgruppen skolkuratorer i Norrland. Och det handlar om tuffa arbetsvillkor och en allt mer stressad situation.

En kurator på tre skolor

Förbundsordförande Heike Erkers presenterade larmrapporten och hon uppmanade politikerna i Norrland att agera snabbt.

– Skolkuratorerna mår dåligt. De är alldeles för få och de ansvarar var och en för alldeles för många elever. Vi säger att taket ska vara 300 elever, men här i Luleå har jag träffat skolkuratorer med ansvar för tre skolor och 500 elever. Enligt de själva kan det handla om så många som 2 000 elever.

”Ägna sig åt att släcka bränder”

Enligt SSR är konsekvensen av den pressade arbetssituationen att skolkuratorerna varken hinner med förebyggande arbete i riskgrupperna eller uppsökande elevarbete.

– Skolkuratorerna får ägna sig åt att släcka bränder och jobba akut och sju av tio som svarat på enkäten säger att de knappt hinner med det heller, säger Heike Erkers.

Norrländska elever mår sämre

Arbetsbelastningen har dessutom ökat eftersom fler och fler elever behöver stöd. I de fyra Norrlandslänen är den psykiska ohälsan, betygspressen, skolkandet och problem relaterade till sociala medier större än i riket i stort.

65 procent av skolkuratorerna i Norrland anser till exempel att betygspressen är ett stort elevproblem jämfört med 57 procent i riket i stort. Och när det gäller olovlig frånvaro är motsvarande siffra 51 procent jämfört med 44 procent i riket.

– Det är ju riktigt allvarligt eftersom eleverna då inte ens är i skolan. Här behövs det regionala satsningar av politikerna. Jag vet att det pratas om att minska antalet skolkuratorer i dessa besparingstider, men det är inte försvarbart att skära ned på de som redan är för få, säger Heike Erkers, förbundsordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.