Sjön Nammajaure i Muddus nationalpark  och Claes Svahn, ordförande UFO Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad ligger i sjön?” – det vill UFO Sverige ta reda på och nu planeras en till expedition. I klippet berättar experten Clas Svahn om planerna. Foto: Bild från Spökrakterna/SVT/Viktor Lundmark/SVT

Nya expeditioner planeras för att lösa mysteriet med spökraketen i Nammajaure

Publicerad

År 1980 såg ett par från Stockholm något mystiskt landa på sjön Nammajaure i Muddus nationalpark. UFO Sverige har gjort två undersökningar på platsen – och nu planeras nya expeditioner.

Att bringa klarhet i fallet med spökraketen har blivit något av föreningen UFO Sveriges heliga graal. Händelsen har bland annat skildrats i SVT:s dokumentär Spökraketerna.

De två expeditioner som hittills gjorts, 2012 och 2014, har inte löst mysteriet. Föreningen har konstaterat att något stort föremål i alla fall ligger på sjöns botten.

– Är det ett okänt föremål, en stor sten eller några renar som ligger där?, säger Clas Svahn, ordförande UFO Sverige.

”Nytt instrument på gång”

Nu planerar föreningen nya expeditioner och hoppas att under nästa år kunna åka upp till Norrbotten.

– Det vore guld att få en bra bild med ett nytt instrument vi har på gång, där man kan se detta i tre dimensioner. Då kanske vi kan se hur föremålet ser ut, säger Clas Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.