• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nya Mars-sonder ska leda Kirunaforskaren närmare svaret på den eviga frågan

Uppdaterad
Publicerad

Under februari kommer tre nya rymdsonder med forskningsinstrument fram till planeten Mars. Detta välkomnas av rymdforskare i Kiruna som söker svar på den eviga frågan – har det funnits liv på planeten?

Den röda planeten Mars är vid sidan av jorden den mest utforskade planeten i solsystemet. Det finns redan fem fungerande sonder i omloppsbana rund Mars och tre på planetens yta.

Fortfarande finns många obesvarade frågor och nu anländer ytterligare tre sonder. Den 9 februari kom en sond från Förenade arabemiraten fram, den 10 februari kom en sond från Kina och den 18 februari anländer en sond från USA.

Stora oceaner har försvunnit

Det Kirunabyggda forskningsinstrumentet Aspera 3 sköts upp med sonden ”Mars Express” redan 2003. Instrumentet har bland annat till uppgift att studera hur mycket vatten som strålas ut från planeten.

Forskarna tror att Mars en gång i tiden var mer lik jorden och att det fanns stora oceaner på planeten. Och vatten är som bekant en förutsättning för liv – men vart har det tagit vägen?

– Ett kontinuerligt utflöde i rymden kan inte förklara vart oceanerna har tagit vägen. Det är helt enkelt för lite vatten som kan ha försvunnit på det viset, säger Mats Holmström, docent i rymdforskning vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

”Kan ha hänt våldsamma saker”

I klippet förklarar Holmström vad de nya instrumenten betyder för hans forskning, att planeten tidigare kan ha drabbats av meteoritnedslag och hur nära de är att besvara den eviga frågan om det har funnits liv på Mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.