• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En ny skolmiljard delas ut till skolorna. Luleå får sju miljoner av dessa.. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya miljoner till skolan i Luleå – så ska de användas

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun får sju miljoner kronor från den skolmiljard som regeringen delar ut för säkerställa att barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin.

– Regeringens fortsatta satsning på skolväsendet hjälper oss att stötta verksamheterna genom pandemins utmaningar. Det är välkommet i dessa tider, säger Emma Engelmark (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Så ska pengarna användas

Pengarna går främst till barn- och utbildningsförvaltningen och det är redan klart hur pengarna ska fördelas (se faktarutan).

I grundskolan och gymnasieskolan satsas det på extra bemanning och stöd för att möta det kunskapstapp som pandemin medfört. Gymnasieskolan förlänger också satsningen på extra undervisningsresurser inom främst matematik, engelska och idrott.

Inom förskolan kommer en satsning på kompensatoriska insatser i det systematiska kvalitetsarbetet göras och inom Resurscentrum fortsätter arbetet med ett projekt som syftar till att främja närvaron i grundskolan.

Regeringen delade även ut en miljard kronor under förra året för att förstärka det statliga stödet till skolväsendet under pandemin..

Luleås fördelning av pengarna 2022

  • Förskolan: 1,1 miljoner kronor
  • Grundskolan: 3,5 miljoner kronor
  • Gymnasieskolan: 1,3 miljoner kronor
  • Resurscentrum: 500 tusen kronor
  • Arbetsmarknadsförvaltningen: 600 tusen kronor

Varje verksamhet kompenserar fristående verksamheter utifrån sin pott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.