Inför nästa vårtermin har bara två blivande poliser valt att tjänstgöra i Norrbotten. Polisområdeschefen Magnus Modig berättar i klippet hur man ska försöka vända trenden. Foto: Linus Nilsson/SVT

Nytt grepp – blivande poliser får välja var de vill tjänstgöra i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av poliser till landets allra nordligaste delar går trögt. Därför har Polismyndigheten valt att testa något nytt – de som väljer att tjänstgöra i Norrbotten ska själva få välja var de ska jobba efter utbildningen.

För ett antal år sen tillsatte regeringen mer medel till Polismyndigheten för att organisationen skulle kunna växa med 10 000 poliser fram till 2024.

Hittills har fördelningen av nya poliser skett enligt en modell som grundar sig på att poliser ska finnas där medborgarna finns.

– Men nu riskerar tillväxten, inte bara på mindre orter, utan i hela polisområdet, att utebli, säger Magnus Modig, tillförordnad polisområdeschef i Norrbotten.

Lättare att finnas där för medborgarna

I Polisregion Nord där Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län ingår tilldelas ett antal av de nyutbildade poliserna.

– Genom att förstärka organisationen i stort kan vi lösa ut vårt gemensamma uppdrag, att finnas för medborgarna, säger Modig.

Lågt intresse för placering i Norrbotten

Under de senaste två intagen har Norrbotten tilldelats 21 platser för poliser. Inför höstterminen 2021 fylldes hälften av de platserna – men inför vårterminen 2022 se det desto dystrare ut .

Bara två blivande poliser vill bli placerade i Norrbotten.

– Det är lite oroväckande att vi har så få sökande till Norrbotten. Men vi konkurerar också med en stark arbetsmarknad i länet och vi ser att arbetstillfällena blir fler i området och då måste även antalet poliser öka, säger Magnus Modig.

Att kunna välja sin placeringsort vid avslutad utbildning skulle enligt Modig underlätta för fler länsbor att söka sig till polisyrket i framtiden.

Hör mer av Magnus Modigs resonemang i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.