Den 49-åriga luleåbon är professor i informatik och har bott nästan hela sitt liv i Luleå. Hon har både studerat och arbetat på Luleå Tekniska Universitet.
– Jag älskar norra Sverige och årstiderna. Nuförtiden har jag svårt att tänka mig att jag skulle bo någonstans där jag inte får den här förändringen i naturen, berättar rektorn.
– Min forskning handlar om digitala plattformar som till exempel att man gör appar åt Google eller Apple. Jag är intresserad av att forska vad det får för konsekvenser för arbete och affärsmodeller när man använder olika digitala plattformar.Über är ett färskt exempel. Är det en mobiltjänst eller är det en taxitjänst?
Arkitektutbildning och digitalisering
Den nya rektorn avslöjar att LTU planerar att starta en ny arkitektutbildning om bara regeringen godkänner detta och universitetet får examinationsrätten för detta.
Samhällets digitalisering och internationalisering ställer nya krav på utbildningar och universitet anser Birgitta Bergvall-Kåreborn.
– Vi måste titta på om vi kan använda sociala medier, distansteknik och teorin bakom speldesign på nya sätt i våra utbildningar, förklarar hon.
Enligt rektorn kommer internationalisering innebära att arbetsspråket kommer mer och mer gå över till engelska och folk kan i stort sett bo var de vill och ha arbetskamrater över hela världen, säger hon.
Pojkarna bekymrar
Fast Norrbottens universitet är ett tekniskt lärosäte så ser man även där att det är de duktiga flickorna som håller på att ta över de högre studierna.
– Flickorna har en kultur som innebär att man förväntas vara duktig i skolan och anstränga sig. För pojkar verkar det nästan vara tvärtom. Det är inte fränt att studera eller anstränga sig i skolan. Vi måste ändra det synsättet på samma sätt som vi måste ändra synsättet att det är kvinnligt att vara sjuksköterska och manligt att vara ingenjör.