Det är besparingarna på skolorna i byarna och bussningen av elever till centralorten som skapat den politiska krisen i Pajala kommun. En kris som ledde till att Harry Rantakyrö (S) avgick och ersättas av Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet (V).
Sex skolenheter
Men arkitekten bakom förslaget på ett delat ledarskap, Johny Lantto, menar att det handlar om olika världsbilder, brist på kunskap och en annan syn på realiteter.
– Vi har inte gjort någonting egentligen när det gäller centraliseringar, det är det som är problemet som gör att vi är där vi är som kommun. Vi har inte anpassat oss till de förutsättningar vi har. Vi har sex skolenheter i en kommun på 6 000 invånare. Vi är helt unika, säger han.
Enligt Johny Lantto har kommunen kommit till vägs ände där det inte längre går att fortsätta så.
Besparingskravet på 19 miljoner kronor fram till 2018 är en tydlig påminnelse på det.
”Nya anpassningar”
– Men det är klart att om man inte har elevunderlaget så kan man inte heller ha skolor och med det elevunderlag och den struktur vi har så måste vi fortsätta jobba aktivt med den frågan och göra de nyanserade anpassningar som vår situation kräver.
Så det kan bli fler besparingar inom skolans värld?
– Det är helt uppenbart. Om elevunderlaget minskar så är det väldigt konstigt om vi i den prioriteringssituation vi befinner oss i väljer att värma upp tomma ytor i stället för att satsa på pedagoger. För mig är valet väldigt enkelt, säger Johny Lantto och fortsätter:
– Vi har friskola och kommunala skolor på så många ställen så vi måste försöka hitta en balans.