Avtal klart om användning av spillvärme från gruvan i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Det är Tekniska verken och LKAB som tecknat avtal om användning av spillvärme från gruvverksamheten. Det innebär att spillvärme kommer att användas för fjärrvärmeproduktion under totalt fyra månader per år.

Idag använder Tekniska Verken spillvärme då effektbehovet är extra stort under sommaren och vid underhåll av avfallspannan men det nya avtalet innebär att spillvärmen från nästa år kommer att stå för en större del i produktionen av fjärrvärme. Det i sin tur innebär att mindre avfall behöver förbrännas i Kiruna.

– Genom detta avtal är avsikten att nyttja spillvärmen under en större del av året, inledningsvis från 15 maj till 15 september. Avtalet är starten på avvecklingen av avfallsförbränningen i Kiruna – det blir en milstolpe i Tekniska Verkens historia, säger Jan Fjordell, vd Tekniska Verken.

Ska återvinna energi

Tekniska Verken och LKAB anser det viktigt att återvinna energi som uppkommer som en effekt av gruvdriften.

– Detta avtal är helt i linje med LKAB:s strategiska linje att återvinna resurser överallt där vi kan. Våra satsningar sker i både stora och små steg, det viktiga är att börja agera i någon ände. Att vi också kan medverka till klimatåtgärder på det lokala planet är oerhört positivt och en del av vår strategi, säger Michael Palo, direktör för Division Norra, LKAB.

När en avsiktsförklaring för spillvärmen skrevs 2018 mellan LKAB och Tekniska Verken var beskedet att fjärrvärmekostnaderna för Kirunaborna skulle bli ungefär 30 procent lägre, men till årsskiftet höjs fjärrvärmepriset med 5 procent.

– Det vi säger nu är att vi ska få en klimatneutral, miljöriktig fjärrvärme, det är prio ett. Sen ska vi göra den så kostnadseffektiv som möjligt, säger Jan Fjordell.

Men det blir inte billigare?

– Det här avtalet ger ingen skillnad, det påverkar inte fjärrvärmepriset, säger Jan Fjordell.

Orsaken till att avtalet skrivs nu

Trots att infrastrukturen har funnits och trots att det i princip bara har varit att vrida på en kran för att släppa in spillvärmen från LKAB:s förädlingsverk skrivs avtalet först nu.

Vad är orsaken till det?

– Fjärrvärmeverket har avtal att förbränna sopor och har kunnat hålla ganska låga produktionskostnader på fjärrvärme och även behovet av  reinvesteringar har kommit upp. Att förbränna sopor har förändrats mycket på 10 år och det är en stor del av förklaringen till att det sker nu och inte tidigare, säger Michael Palo, divisionschef produktion på LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.