Carl Henry Lundström har testat ett nytt sim-kort som ger bättre täckning. Foto: SVT

Nytt simkort ger Carl-Henry täckning i skogen: ”Vill inte lämna tillbaka det”

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltäckningen på landsbygden kan vara lite si och så. Carl Henry Lundström i Glommersträsk jobbar med att mäta och värdera skog och precis som i många andra yrken så har läsplattan blivit ett viktigt arbetsredskap. Nu testar han ett nytt simkort som ger bättre täckning även i skogen.

– Det var ju lite så tidigare att man var i telefonskugga, man kunde inte lita på att man hade täckning alla dagar, säger Carl-Henry Lundström.

Efter att han fått testa ett nytt simkort så har det blivit mycket bättre. Numera behöver han inte ha med sig en hel pärm med dokument och kartor, utan törs lita på att han kan gå efter läsplattans karttjänster online och kan kan ladda upp och ladda ned dokument från molnet.

Lösningar i glesbygd

Digital uteslutning

Han är en av två som testat ett nationellt roaming-simkort åt LTU i projektet #fulltäckning. Den andra testaren finns i Luppio i Tornedalen. Dessutom görs ett test med signalförstärkning vid en gård i Vännäs.

Projektet #fulltäckning arbetar för att förhindra digital uteslutning genom att öka mobiltäckningen på landsbygden och vill skapa möjligheter för människor att bo och arbeta i hela landet.

Särskilt sim-kort

Ett nationellt roaming-simkort fungerar som när du är utomlands med din mobiltelefon. Det snappar upp den bästa signalen och surfar på den. Simkortet är alltså inte bundet till en speciell operatör.

Denna typ av simkort finns för privatpersoner att köpa idag hos flera operatörer, men det pratas inte så mycket om det. Nu har det alltså testats i praktiken av två personer i projektet under ett år.

Företag behöver samarbeta

Johanna Lindberg är delprojektledare som abetar för att motivera företagare och myndigheter till att samarbeta och tillåta nya lösningar som till exempel att samsas om mobilmaster. Hon anser att den konkurrens som finns nära städer inte fungerar i landsbygder. Där måste samarbete till.

– Det är inte bara tekniken som ska lösas, utan väldigt mycket affärsmodeller, men också våra myndigheter som måste ändra på lagar och policies för att man ska kunna samarbeta och samverka bättre i landsbygder, säger Johanna Lindberg.

Projektet ska utvärderas

Nu är testperioden slut och utvärderingsfasen börjar, men Carl Henry Lundström får behålla sitt nya simkort.

– Det är en markant förbättring, säger han. Vi kopplar ju ned kopparnätet nu och jag tror det här är ett led i att få bättre täckning. För hur det än är så blir vi ju mer och mer mobilt beroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lösningar i glesbygd

Mer i ämnet