Renar som drabbas av renkoppor får sår runt ögon. Foto: Ulrika Rockström/Gård & Djurhälsan

Nytt virus upptäckt hos ren: ”Nyupptäckt sjukdom i vårt land”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt virus har upptäckts hos renar i Sverige och Norge. Det ger sår och sårskorpor runt ögon och på könsorgan och läker vanligtvis långsamt efter några veckor, ibland tar det månader.

Viruset upptäcktes under senhösten 2023 via ett forskningsprojekt hos norska Veterinærinstitutte, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Viruset fanns hos prover från ren i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Sprids inte till människor

– Renkoppor är en nyupptäckt sjukdom i vårt land. I nuläget tror vi inte att viruset orsakar allvarlig sjukdom för renar som drabbas, säger Jonas Wensman, laborator på SVA i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Viruset bedöms i dagsläget inte kunna spridas från djur till människa. I första hand handlar vår information om att renägare ska få adekvat information för att kunna begränsa smittspridningen.

Kan ha funnits tidigare

Viruset har antagligen funnits i Sverige och Norge ett antal år utan att definieras som ett eget virus. Det har preliminärt fått namnet renkoppsvirus och sjukdomen heter renkoppor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.