En officer sköt ihjäl en räv med AK5:a på skjutbanan i Boden – nu anmäls han av Försvarsmakten. Foto: TT

Officer sköt ihjäl räv med automatkarbin – anmäls av Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

En officer avlivade en räv på skjutbanan i Boden med sex skott från två olika vapen. Nu anmäler Försvarsmakten ärendet för att pröva en åtalsanmälan eller disciplinär påföljd.

Händelsen inträffade den 24 september i år. En utbildning skulle hållas på skjutbanan i Boden då officeraren upptäckte att en räv befann sig i området.

Militären bedömde att räven hade färgskiftningar samt haltade och stödde sig på tre ben. Han hade dessutom hört av sitt jaktlag att en skabbräv uppehållit sig kring skjutbanan förut.

Vill skona rävens lidande

Officeraren beordrade utbildningsgruppen att stanna kvar bakom 100 meters vallen och vända sig om. Han närmade sig räven som inte vek undan och bestämde sig för att avliva den med stöd av jaktförordningen.

Räven sköts från 30 meters avstånd med en AK5:a och träffades. Räven sprang in i en angränsade skog och officeraren spårade upp djuret och bedömde den som död.

Dog inte – sköts med fem nya skott

Cirka 30 till 60 minuter senare visade det sig att räven inte hade avlidit. Den kom tillbaka till skjutbanan och la sig ner vid blinderingen, en så kallad markörgrav. Officeraren tog då en kollegas AK5 och sköt ytterligare fem skott för att säkerställa dödlig utgång, utan lidande.

Vill pröva åtalsanmälan

Vittnen på plats har stöttat bedömningen att räven led av skabb.

”Det var olyckligt att räven inte dog av första skottet”, uppger ett vittne som beskriver den 24 september som en bra dag och att officeraren hanterade det hela professionellt.

Men Försvarsmakten anmäler händelsen till FPAN, Försvarmaktens personalansvarsnämnd, för att utreda om man får använda tjänstevapen för avlivning i enlighet med paragraf i jaktförordningen.

De vill att FPAN prövar en åtalsanmälan, alternativt disciplinpåföljd.

Jaktförordningen

40 c §

Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.

Förordning (2018:639).

Källa: Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.