Okända personer stoppade tåg på Malmbanan i Björkliden

Uppdaterad
Publicerad

Två okända personer stoppade all tågtrafik i Björkliden under natten. De ska ha uppehållit sig på ett godståg som är förenat med livsfara men när polisen kom fram var de borta.

Det var sent under tisdagen som norska motsvarigheten till Trafikverket, Statens vegvesen, larmade om att två personer uppehöll sig på ett godståg i höjd med Björkliden.

Tågtrafiken på sträckan stoppades och en räddningsstyrka från Abisko ryckte ut och konstaterade att man såg att två personer rörde sig på vagnarna.

– Först och främst är det ärende som handlar om fara för liv och hälsa med de strömförande kontaktledningarna vid tåget. Sedan får det här ärendet andra konsekvenser, säger Erik Backlin, RLC-befäl vid polisen.

Körde över 20 mil utan resultat

En polispatrull i Kiruna engagerades också för att utreda om något brott hade begåtts och det är cirka 10 mil till fjällbyn – enkelväg.

– Ärendet kom in strax efter 23 på kvällen och när vi var klara och hade sökt igenom området var klockan närmare 02.30. Personerna var inte kvar och vi lämnade platsen utan spaningsresultat, säger Erik Backlin.

Stora samhällskostnader

Polisbefälet poängterar att det är livsfarligt att vistas vid tågen och att det viktigaste är att ingen har kommit till skada. Men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till.

– Ett godståg tvingades stå stilla i flera timmar och både räddningstjänst och polis ryckte ut. Konsekvensen blir stora samhällskostnader, säger Erik Backlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.