– Det är omöjligt för oss att säga någon siffra. Dels för att ärendena inte rubriceras på det sättet. Frågar man exempelvis polisen så får man ju bara svaret på antalet försunna personer i allmänhet, säger Sara Avander, samordnare mot mäns våld mot kvinnor vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Träffat utsatta tjejer
Sara Avander har själv varit i kontakt med tjejer i Norrbotten som varit oroliga för att de exempelvis ska giftas bort på en resa som familjen ska göra.
– Det kan handla om tjejer som varit i kontakt med skolan eller socialförvaltningen som nämnt att de ska resa utomlands med familjen men som inte fått några följdfrågor om det och då berättar de inte om sin oro. Här ser kompetensen så olika ut för om man inte ställer följdfrågor så får man oftast inga svar och då kanske man missar något allvarligt, säger hon.
Rädd för att ställa frågor
Sara Avander säger att det är vanligt att de yrkesverksamma, som kommer i kontakt med tjejer som riskerar att föras bort, oroar sig för att ställa frågor om hederrelaterat våld om det sedan skulle visa sig att att det inte var någon fara.
– Då brukar jag säga att om det visar sig i efterhand att det inte handlade om hedersrelaterat våld så är ju det jättebra. Man bör våga fråga så att man inte missar något som håller på att ske, säger hon.
I videon ovan berättar samordnaren Sara Avander om hur norrbottningarna kan bli bättre på att agera vid hedersrelaterat våld.