Foto: TT

Ökat antal avslag på sjukpenning – nu en riksdagsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Annika Strandhäll har nu gett Försäkringskassan i uppdrag att stärka stödet i sjukskrivningsprocessen. Samtidigt har frågan om Försäkringskassans ökade antal avslag på sjukpenning blivit en riksdagsfråga.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om sjuke Sture Eklund. Han nekades sjukpenning trots svåra neurologiska symptom. Ministern Annika Strandhäll får kortfattat en beskrivning om Eklunds belägenhet.

Är det verkligen tanken med sjukförsäkringen, att det ska bli så?

– Tanken med försäkringen är att människor ska få ekonomisk trygghet vid sjukdom. Men vi ska också ha aktörer kring försäkringen och en Försäkringskassa som ser till att stötta människor så att dom kan ta tillvara den arbetsförmåga dom har, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Förbättringar

När intervjun görs är regeringen på väg att ta beslut som ska få sjukförsäkringen att fungera bättre. Bland annat får Försäkringskassan i uppdrag att med Socialstyrelsen verka för att samarbetet mellan Försäkringskassan och sjukvården förbättras när det gäller läkarintygen. 

– Om vi inte klarar att förebygga på arbetsplatserna och man är i behov av trygghet under sjukdom ska man ha och få den tryggheten. Vi ska också se till att människor får det stöd man behöver för att kunna komma tillbaka till hälsa och arbete igen.

Diskussion i riksdagen

Samtidigt debatteras sjukförsäkringen mer och mer efter regeringens beslut om sänkta sjuktal. Och frågan kom också nyligen upp i riksdagen. Vänsterpartiets Rossana Dinamarca ifrågasatte i en interpellationsdebatt den 16 februari om Försäkringskassan verkligen följer lagen.

– I praktiken innebär Försäkringskassans ordning att helt andra krav ställs än vad som tidigare gjordes. En rimlig ordning är det är riksdagen som stiftar lagarna och att en myndighet inte har rätt att åsidosätta det här genom egna regler, sa Rossana Dinamarca.

Kan inte ingripa

Annika Strandhäll svarade att regeringen inte kan ingripa i Försäkringskassans arbete. Det skulle vara ministerstyre vilket inte är tillåtet. Och hon menade också att Dinamarca fokuserade på fel fråga.

– Det som Rossana Dinamarca pratar om kommer inte att gynna dom som är sjukskrivna det minsta. Den här diskussionen behöver få lite propotioner. Människor ska inte behöva hamnar mellan stolarna utan ska få hjälp att komma tillbaka till hälsa och arbete igen. Det är där vi ska ha fokuset, sa Annika Strandhäll. 

Hur ser du på det faktum att människor gör sin plikt och sen nekas rätt till sjukpenning?

– När saker och ting inte fungerar som vi skulle vilja och när tillämpningen kanske inte fungerar som vi hade avsett så måste vi politiker agera. Och det är det som regeringen gör, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.